Just another WordPress.com weblog

Hösten 2010 var vi alla otroligt rädda för svininfluensan. Köerna ringlade långa för att vaccinera sig och handspriten sålde slut överallt. Verbet ”sprita”, som i att använda handsprit, användes helt naturligt.

Nu blev det inget utbrott av svininfluensa tack och lov, men spritandet fick också andra följder. På vår arbetsplats minskade till exempel korttidssjukfrånvaron med flera procentenheter.

I Sverige generellt ligger korttidssjukfrånvaron på en-två procent, och den hösten hamnade vi på BLT under en procent. Korttidsjukfrånvaro handlar ju om vanliga förkylningar, influensor och magsjukor.

Studier som gjorts visar att handsprit kan minska sjukfrånvaron med upp till hela 30 procent!

CCS Healthcare genomförde en studie på handsprit i Leksands kommun. När det totala sjuktalen i Sverige ökade med 15 procent minskade sjukfrånvaron i Leksands kommun med 10 procent under försöksperioden. Enstaka enheter/avdelningar kunde uppvisa 40 procent minskning av sjukfrånvaron.

Även inom skolans värld finns en massa studier som visar att sjukfrånvaron minskar markant om barnen använder handsprit på förskola, skola och fritids – och då minskar antalet vab-dagar för föräldrarna också radikalt.

Mellan åren 2004 och 2005 gjorde till exempel Strama, Smittskyddsinstitutet och Smittskyddsenheten i Örebro län en studie med drygt 3000 barn på 60 förskolor. Studien pågick under 30 veckor och den resulterade i att sjukfrånvaron minskade med 12 procent.

Beräkningar enligt den studien visar att samhällets kostnader för vård av sjukt barn i och med detta kan minska med 200 miljoner kronor årligen. Kostnaden för att införa användande av handsprit på förskolor beräknades i samma studie kosta 10 miljoner kronor per år.

Några smittokällor i vår vardag är mobiler och surfplattor, så torka av skärmen med handsprit också när du ändå håller på. Tangentbord är också riktiga smittohärdar, så rengöring då och då är verkligen önskvärt.

handsprit

Det är viktigt att man använder handsprit på rätt sätt:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten under 20-30 sekunder och torka torra med pappershandduk.
  2. Ta därefter så pass mycket handsprit att händerna känns fuktiga i ca 30 sekunder medan du jobbar in vätskan.
  3. Börja med handflata mot handflata, handrygg, mellan fingrarna och  fingertoppar. Och glöm inte tummarna!
  4. Handsprit bör innehåll minst 70 % alkoholhalt.
  5. Använd handsprit som komplement vid  de tillfällen vatten inte är tillgängligt. Ha med dig en  flaska handsprit eller desinficerande våtservett.

Förutom handsprit finns det tre andra viktiga faktorer som påverkar immunförsvaret positivt:

  • Att må bra på jobbet.
  • Sova bra och tillräckligt.
  • Träna i lagom mängd.

Källor: http://www.ocay.se/handsprit/http://www.strama.se/dyn//,209,28,77.html?back=1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: