Just another WordPress.com weblog

Viktigt att säga ”nej”

Kroppen består ju inte enbart av muskler, ben och fettvalkar. Den viktigaste delen av kroppen har vi ju faktiskt bakom pannbenet – det vill säga hjärnan. Och något av det värsta som kan drabba oss är om vi blir sjuka just i hjärnan.

Hjärntrötthet, utmattningssyndrom, utbränd, gå in i väggen, utmattningsdepression – ja, det är bara olika namn på samma symtom. Hjärnan är trött – till utmattningens gräns – och då checkar den ut. Ingenting funkar längre.

Den här diagnosgruppen ökar tyvärr med raketfart, man kan i det närmaste kalla det en folksjukdom, och det kryper allt längre ner i åldrarna. Det här är idag den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige, och det blir ofta långvarigt.

Varför blir det då så här? Först och främst är det viktigt att man inte klandrar sig själv, eller den närstående som har drabbats. Orsakerna är ofta många, både relaterade till jobb och fritid. Vi är alla summan av vårt liv, och varje liten pusselbit måste synas noga på vägen tillbaka. Vad kan jag välja bort?

Våra hjärnor är rustade för att klara av stress, förutsatt att de är friska. Stressen i sig är inte farlig – utan det är brist på återhämtning som är farlig. Först jobbar vi effektivt som sjutton på jobbet, och sedan åker vi hem och ”jobbar” vidare lika effektivt. Det funkar inte i längden!

I mitt yrkesliv har jag träffat så många småbarnsföräldrar som för barnens skull väljer att jobba kortare dagar, och skynda hem för att hämta barnen på dagis/fritids. I värsta fall försöker de då utföra ett heltidsjobb på deltid, så då kan man ju förstå att de känner sig otillräckliga på alla områden.

Väldigt ofta handlar det dock inte alls om att man har för mycket att göra på jobbet, utan det handlar snarare om otydligt ledarskap. Man har en icke närvarande chef, som inte är tillräckligt tydlig med vad hen förväntar sig av medarbetaren. Chefen duckar kanske för svåra frågor och konflikter, och/eller tar inte sitt ansvar och prioriterar tillräckligt hårt.

Medarbetaren känner sig övergiven, och då uppstår en farlig obalans mellan upplevda krav och den egna kompetensen. Man blir inte tillräckligt bekräftad, varken positivt eller negativt, och ofta finns det stora brister i kommunikationen mellan chef och medarbetare, och mellan kollegor.

Allt detta är arbetsgivarens ansvar! Ett ansvar som väldigt många arbetsgivare inte tar på allvar.

Som medarbetare har du också ett stort ansvar, för den dagliga trivseln på arbetsplatsen. Se till att fika och skratta med dina kollegor, var noga med att informera chef och kollegor om ditt arbete, och säg nej när du vet att du inte har förutsättningar att göra ett bra jobb. Och se till att du dagligen får välbehövlig återhämtning!

För vissa är vila/sova återhämtning, för andra att ta en löprunda eller umgås och skratta med närstående och vänner. Du måste hitta dina guldkorn i tillvaron – och vara ytterst rädd om dem!

(Bilden nedan har jag lånat från Facebook.)

nej

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: