Just another WordPress.com weblog

cyklamedhundKan man lära äldre hundar springa bredvid cykel? Jo, det gick alldeles galant!

 

Jag har inte cyklat någonting sen vurpan den 10 september i fjol. Jag ”råkade” ju nita med handbromsen när jag stod upp på trapporna i en nedförsbacke, och jag flög över styret och landade på huvud och höger arm. Cykeln landade ovanpå mig.

Man hinner tänka mycket på några få sekunder, och jag var övertygad om att jag bröt både nacke och rygg där och då. Och armen på hundra ställen. Helt mirakulöst undkom jag med skrubbsår och blåmärken, och stukad självkänsla. Tack vare cykelhjälm och änglavakt!

I ren förskräckelse och chock cyklade jag faktiskt fem–sex kilometer hem efter vurpan, men sen åkte cykeln in i cykelrummet och där har den stått – tills i lördags.

Jag kan fortfarande få ont i magen när jag ser folk susa supersnabbt nerför backar – utan cykelhjälm – och jag får bita mig i tungan för att inte skrika efter dem: ”Använd cykelhjälm!” Själv skulle jag aldrig cykla en meter utan cykelhjälm, och jag har bytt ut hjälmen som var inblandad i vurpan.

Men jag gillar att cykla, och nu när jag har hund så vill jag gärna ha möjlighet att cykla med honom. Inte många mil, men 8–10 km klarar han utan problem tror jag. Men han har aldrig sprungit bredvid en cykel innan, och han är sju år så det gäller förstås att börja försiktigt.

Så i lördags tränade vi på att gå bredvid cykeln (kommando ”höger sida”). Absolut INTE framför eller bakom cykeln, och INTE skutta in i hjulen för att man blir rädd för något. Vi tränade också på att cykla jättesakta (kommando ”nu cyklar vi”) 100-200 meter, stanna och berömma honom massor, gå lika mycket, och så vidare. Totalt 5 km, vilket motsvarar en normal promenad för oss.

Och det gick jättebra! Lakrits verkade tycka att det var roligt, han hade svansen uppåt hela tiden. Och hans kondis är god – trots lite högre travtempo än vid promenad så flåsade han ingenting. Jag ska köpa ett cykelkoppel med fjäder som man fäster vid bakhjulet, så jag får händerna fria, och nästa gång ska vi använda sele istället för vanligt halsband.

Det blir en bra cykelsäsong för oss 🙂

Kommentarer till: "Försiktig säsongspremiär och strålande premiär" (2)

  1. Vad kul att det gick bra!
    En cykelfjäder och sele är bra investeringar, vår jämthund älskar att ‘cykla’ medan det inte funkar alls med labradoren – hon, som nästan alltid, utan kommando, går fot på vänster sida blir superstressad av att vara på höger sida.

    Lycka till med cyklandet!

    • Lakrits går också alltid på vänster sida helt naturligt, så just ”höger sida” får vi nöta extra mycket på. Men med en cykelfjäder så går det nog alldeles utmärkt, då kan han ju inte hamna fel av misstag. Det är svårt att koppla av annars. Det ska ju vara en njutning att cykla 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: