Just another WordPress.com weblog

snodroppar Det är en härlig tid just nu. Varje dag när man går ut har det hänt något nytt i naturen. Förr om vårarna var trädgårdsarbete ett stort ”måste” för mig på våren, men nu njuter jag av andras trädgårdar i stället.

Trädgårdsarbete är en bitterljuv sysselsättning i mitt tycke. Jag älskar att se när det spirar i rabatterna, och gräset blir så frodigt och grönt när man räfsat och gödat.

Men det är inte lika roligt att rensa ogräs, vilket är ett måste om man vill ha en spirande rabatt. På våren känns det dock rätt så okej. Efter vinterns långa vila från trädgårdsarbete så känner man sig lite sugen – men andra, tredje, fjärde, femte gången som ogräset ska rensas är det bara ett måste som jag helst vill slippa.

Det är nu den andra våren som jag bor i lägenhet och slipper trädgårdsarbete. Jag njuter verkligen av att slippa det, och ägnar i stället tiden åt att promenera eller bara slappa. Jag går gärna i Brunnsparken och njuter av det som spirar i rabatterna där, och ett helt vanligt villakvarter kan för en stund stilla mitt sug efter växtprakt. Det går alldeles utmärkt att njuta av andras trädgårdar 🙂

Alla har vi våra ”måsten” i livet. Saker som vi borde göra men inte riktigt orkar. Det finns ju förstås massor av saker som vi gör ändå – som att gå till jobbet och skjutsa barnen till fotbollsträningen, även om vi kanske inte har lust just den dagen.

Det finns också ”måsten” som man på något sätt lyckas skjuta ifrån sig, men de ligger ändå och pockar på ens uppmärksamhet hela tiden.

För många människor är träning ett sådant ”måste”. De vet att de borde hinna med att träna för hälsan och viktens skull. Men träning som upplevs som ett ”måste” kan faktiskt skapa stress i stället för att frigöra den, allra helst om den inte blir av. Då tar självkänslan stryk och man känner sig värdelös.

Det finns företag som infört obligatorisk träning för sina medarbetare – annars får de försämrad löneutveckling. Den logiken liknar den man kan använda gentemot sina lata barn. ”Töm diskmaskinen, bädda sängen och gå ut med soporna – annars får du ingen veckopeng.”

Den logiken funkar rätt så dåligt på barnen, för stämningen blir ju sådär hemma, och det funkar ännu sämre på vuxna människor. (Försök med äkta mannen så får du se…) Vi föräldrar har förvisso ansvar för våra barns liv, men vuxna människor har alltid ansvar för sitt eget liv. Det är helt enkelt upp till var och en hur man vill leva sitt liv.

Många blir provocerade när folk lägger ut statusar på Facebook om att man har sprungit eller tränat på annat sätt. Blir man provocerad av det bottnar det nästan alltid i avundsjuka. ”Varför kan hon och inte jag.” Avundsjuka förgiftar våra sinnen inifrån och våra relationer utifrån.

Bli i stället genuint glad å din väns vägnar. Se hans/hennes träning som den pepp det verkligen kan vara. Tänk i stället ”kan hon, så kan jag” och börja i liten skala. Känn fördelarna komma efterhand – i början är det plågsamt för alla. Även om du bara hinner med en kort promenad några gånger i veckan så gör det så mycket nytta, för ditt humör och din hälsa.

Och just nu är det en perfekt tid att etablera en ny vana 🙂 Ut och möt våren!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: