Just another WordPress.com weblog

4. Inre motivationsfaktorer

Viljan till förändring kan bara komma från individen själv. Men fakta är en bra utgångspunkt, så i en serie inlägg tänkte jag lista varför det är så viktigt att man är fysiskt aktiv, hur lite det faktiskt krävs, och vilka motivationsfaktorer som håller längst.

  1. Livslängd och livskvalité (2015-01-21)
  2. Ekonomisk fråga – för individen, samhället och företaget (2015-01-22)
  3. Regelbundenhet är viktigast (2015-01-26)
  4. Inre motivationsfaktorer

De flesta rökare vet hur skadligt det är med rökning, men ändå har de svårt att sluta röka. De förtränger riskerna – stoppar huvudet i sanden. Precis samma mekanism gäller för typiska ”soffpotatisar”. Alla vet att det är bra att vara fysiskt aktiv.

Många har varit fysiskt aktiva som barn/ungdom, men sedan kom studier, jobb, småbarn och hus liksom emellan. Den lilla fritid man har vill man bara chilla och glo på tv, eller spela tv/dator-spel för att ”stänga av hjärnan”.

Som redan frälst är det svårt att veta vad man ska göra/säga för att få dem att inse allvaret. Det är ju faktiskt så att var och en ansvarar för sitt eget liv, och att komma med pekpinnar funkar aldrig. Det kan till och med ha motsatt verkan.

Yttre motivationsfaktorer – som att gå ner i vikt, se bra ut, undvika sjukdomar och slippa det dåliga samvetet är inte heller speciellt funktionellt i längden. Det hjälper dig att komma igång, men inte att hålla ut någon längre tid.

Yttre motivationsfaktorer gör att gymmen är överbefolkade just under januari. Redan i mitten av februari är det lugnare på gymmen igen.

Då är det bättre att fokusera på inre motivationsfaktorer – att ha roligt, njuta av egentiden, eller bli nöjd när man uppnått något mål, till exempel att genomföra ett lopp.

Det bästa sättet att locka med sig någon inaktiv i sin närhet är därför att erbjuda en rolig och trevlig aktivitet – och en lunch- eller kvällspromenad är fullt tillräckligt. Inre motivation ger snabb belöning. Motionera ihop är bästa sättet att umgås!

Tänk också på att skynda långsamt. En otränad person behöver utöka aktiviteten långsamt så att kroppen stegvis vänjer sig vid belastningen. Att gå ut för hårt i början kan leda till skador. Samma sak gäller när man haft en rejäl svacka – börja långsamt och trappa upp stegvis.

Det enklaste sättet att komma igång är att börja med en dag i veckan. När det känns bra och bekvämt utökar man med en ytterligare dag i veckan, och när det känns bra utökar man med ytterligare en dag, och så vidare.

Att träna 3-4 gg/vecka är en bra nivå för motionärer. Du kommer att märka att du blir piggare, sover bättre och får bättre immunförsvar, plus att du stärker din benstomme.

Om du ökar mängden aktivitet och motion långsamt så kommer du inte ens märka att det tar tid. Och även om det tar tid så kommer det att vara något som du prioriterar framför till exempel tid framför tv:n eller datorn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: