Just another WordPress.com weblog

Viljan till förändring kan bara komma från individen själv. Men fakta är en bra utgångspunkt, så i en serie inlägg tänkte jag lista varför det är så viktigt att man är fysiskt aktiv, hur lite det faktiskt krävs, och vilka motivationsfaktorer som håller längst.

 1. Livslängd och livskvalité (Publicerad 2015-01-21)
 2. Ekonomisk fråga – för individen, samhället och företaget
 3. Regelbundenhet är viktigast
 4. Inre motivationsfaktorer

Först och främst har sjukdomar och sjukskrivning enorma konsekvenser för individen – både i kronor och mänskligt lidande räknat. Ofta återkommande korttidsfrånvaro ger direkt ett stort minus på kontot på grund av karensdagen, då vederbörande inte får någon ersättning alls.

Dag 2-14 får medarbetaren sjuklön från arbetsgivaren, vilket motsvarar 80 procent av lönen. Från dag 15 får man sjukpenning från Försäkringskassan, vilket motsvarar strax under 80 procent av lönen. (Ofta har företaget dessutom någon sjukförsäkring som ger lite extra pengar de första månaderna.) Efter ett år sjunker ersättningen till 75 procent av lönen.

Men sjukdomar och sjukskrivningar är också en ekonomisk fråga för samhället och företaget.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv skulle minskat antal sjukdomar innebära mindre utnyttjande av sjukvården, färre sjukdagar, minskade läkemedelskostnader, och minskade sjukskrivningar.

Enligt Folkhälsomyndigheten var de sammanlagda statliga kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspension år 2003 omkring 110 miljarder kronor, vilket var en ökning med nästan 50 procent mellan åren 2000 och 2003. Den siffran har knappast minskat, utan snarare ökat sen dess.

Enligt Folkhälsomyndigheten är ökad fysisk aktivitet en av de åtgärder som skulle påverka folkhälsan positivt allra mest.

För arbetsgivarna finns det ett starkt samband mellan personalens hälsa och lönsamheten i företaget. Produktionsbortfallet i samband med sjukdom, framförallt korttidsfrånvaro, beräknas till 6 miljarder kronor per år i Sverige av Folkhälsomyndigheten.

Det är inte bara när medarbetarna är frånvarande som det kostar företaget pengar i produktionsbortfall. Om en anställd har en kondition som motsvarar 2 liter/minut i syreupptagningsförmåga så kan den person endast använda 20–25 procent av sin kapacitet på arbetstid. Regelbunden motion kan förbättra konditionen med 50 procent – och samma person beräknas då använda 40–50 procent av sin kapacitet under en arbetsdag.

Ett företag som aktivt arbetar för att sänka sjukfrånvaron har mycket pengar att tjäna. Enligt företaget Anatomen så kostar en anställd som tjänar 22.000 kronor per månad så här mycket varje dag som han/hon är sjukfrånvarande:

 • Dag 1: 541 kr/dag
 • Dag 2-14: 1 799 kr/dag
 • Dag 15-90: 312 kr/dag
 • Dag 91-180: 189 kr/dag

Till detta ska man lägga vikariekostnaden under både frånvaro och rehabilitering.

Enligt Anatomen skulle ett företag med 35 anställda, där medellönen är 22.000 kronor, tjäna cirka 90.000 kronor per år om man lyckades sänka sänka sjukfrånvaron med en procent, vilket är fullt möjligt med förebyggande åtgärder.

Några förslag på hur man som arbetsgivare kan arbeta aktivt för att sänka sjukfrånvaron:

 • Se över hårdvaran (skrivbord, utrustning etc) och mjukvaran (rutiner, policy, utförande/tidsåtgång, prioriteringar).
 • Stresshantering – hur förhåller vi oss till stress, och hur kan den undvikas eller användas på ett positivt sätt i stället?
 • Massage, yoga, mindfulness, avslappningsövningar.
 • Viktgrupper, promenad/löpargrupper, sluta-röka-grupper.
 • Tydligare, tidigare kommunikation – alla vill kunna påverka sin situation innan beslut tas.
 • Årlig enkät om trivsel, stress och hälsa med uppföljande diskussioner och handlingsplan.

Källa: Projektarbetet Samband mellan fysisk aktivitet och sjukfrånvaroFolkhälsomyndigheten och Anatomen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: