Just another WordPress.com weblog

Regelbunden motion gör inte bara skillnad här och nu. Det gör också stor skillnad i längden. Det handlar inte om hur länge vi vill leva – utan om HUR vi vill leva när vi blir äldre. Och det är inte mycket som krävs för att göra stor skillnad!

Enligt Läkartidningen har det gjorts en studie på sambandet mellan vardagsmotion och Parkinson. Enligt studien löper de som vardagsmotionerar 43 procent lägre risk av att drabbas av Parkinson än de som inte rör på sig alls i princip.

Underlaget i studien var att cirka 43.000 personer, som gick Riksmarschen 1997, fyllde i ett 36-sidigt frågeformulär om livsstil och hälsa, med noggranna frågor om fysisk aktivitet. Medelåldern på deltagarna var cirka 50 år, och ingen av dem hade vid enkättillfället fått någon Parkinsondiagnos.

Vid studiens slut hade 286 deltagare diagnostiserats med Parkinson – 158 män och 128 kvinnor. Deltagare som ägnade mer än sex timmar åt hushållsarbete som dammsugning och trädgårdsarbete, och/eller promenerade/cyklade till jobbet, hade 43 procents lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom jämfört med dem som ägnade mindre än två timmar åt detta.

Tänk på det när svetten lackar när ni föser dammsugaren framför er eller gräver i rabatterna!

Källa: Läkartidningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: