Just another WordPress.com weblog

Den 11/11 sedan var det tio år sedan brottaren Micke Ljungberg tog sitt eget liv. Jag vet inga detaljer om hans självmord, men jag vet att han var svårt deprimerad och att han behandlades för detta.

Uppenbarligen var behandlingen inte framgångsrik. Då, för tio år sedan, och inte är det bättre nu. Vad har hänt på tio år vad det gäller behandlingen av psykisk ohälsa egentligen?

Sannolikt har det kommit fram bättre mediciner, med mindre biverkningar. Sannolikt, jag är faktiskt inte säker. I övrigt har tillgängligheten för att få vård vid psykisk ohälsa, inklusive samtalsterapi, blivit mycket sämre. Med betoning på mycket. Ska du ens få komma in på psykakuten måste du nog stå utanför entrén med kniven mot strupen. Och att du kommer in betyder INTE att du får hjälp.

Jag har en kompis som sökte hjälp på psykakuten. Läkaren hon mötte sa då trött ”Åk hem, eller så gör jag en orosanmälan till socialen”. Självklart åkte hon hem till sina barn! Och hon mådde fortfarande lika dåligt som innan!

Jag förstår inte varför det är skillnad på att vara ”sjuk” i hjärnan och övriga kroppen? Är det för att det inte syns utanpå? Tror omgivningen att man bara hittar på? Varför skulle man göra det?

Varje år i Sverige dör cirka 1500 personer i självmord, vilket är fler än det dör i trafiken. Innan Micke Ljungberg skrev i princip aldrig medier om självmord. Där och då, för tio år sedan, skedde en vändpunkt. I alla fall som jag upplevde det. En mycket viktig vändpunkt.

Personligen tror jag att Mickes anhörigas önskan att media faktiskt berättade om självmordet var helt avgörande. Pratar man inte om det så finns det inte liksom. Mickes anhöriga ville prata om det.

Micke Ljungbergs minnesfond delar fortfarande årligen ut stipendium till idrottare som verkar i hans anda. ”Förutom medaljer och framgångar på brottarmattan var han en ärlig och rakryggad idrottsman som uppskattades av sina kollegor såväl som en idrottsintresserad allmänhet.”

Efter Micke Ljungberg har det rapporterats om många kändisar som tagit sitt liv. Johanna Sällström (2007), Heath Ledger (2008), och senast Robin Williams (2014) är några kändisars självmord som ”drabbat” mig extra hårt känslomässigt.

Allra mest känslomässigt ”drabbad” är jag dock av att en älskad farbror tog sitt liv för några år sedan. Att må så dåligt och inte kunna be om hjälp. Att inte lätta på sitt mörker inför någon. Att bara bita ihop och sätta på sig masken, samtidigt som man planerar sitt avslut i detalj.

Städa huset, tömma kylen, lägga nycklar till bil och hus samt plånbok väl synligt på köksbordet. Skriva en handskriven lapp där man uttrycker sin önskan att ens bror ska ärva det lilla man äger och har.

Besöka brodern kvällen innan utan att ha något direkt att säga, men ändå dröja kvar ovanligt länge som om det vore något som skavde. Sen åka hem till det tomma huset och slutföra sin plan. I god tid innan det fanns en risk att hittas.

Den vanmakten och svärtan går inte att beskriva i ord. Varken för min farbror eller hans anhöriga efteråt. För de anhöriga är detta ett öppet sår så länge att ingen som inte upplevt det ens kan komma i närheten av att förstå.

Om omgivningen bara hade förstått. Om han bara hade bett om hjälp. Om han bara hade sökt vård. Om han bara hade fått vård för sin depression.

Självmord är en dödlig sjukdom! När ska sjukvården förstå och ge den vård som faktiskt behövs? Psykisk ohälsa är den ”diagnos” som flest personer blir sjukskrivna för i Sverige, och självmord är en realitet för väldigt många av de drabbade, åtminstone periodvis.

Skilj inte på kropp och hjärna! Ge den vård som behövs för de som behöver den!

Personer med psykisk ohälsa är dessutom en sårbar patientgrupp eftersom de har svårt att på egen hand söka vård. Det ligger liksom i diagnosens kärna. Man är ensammast i världen, ingen kan förstå en, ens anhöriga har det bättre utan en.

Men det är sjukdomen som talar!

Med bra vård kommer livet att bli bra igen. Jag lovar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: