Just another WordPress.com weblog

Att motion är bra för hälsan är ju inget nytt, men att relativt ny forskning visar att regelbunden motion dessutom kan förebygga bröstcancer är ju helt fantastiskt!

En grupp forskare i Frankrike har publicerat en studie som visar på detta i tidskriften Cancer Epidemiology, biomarkers & prevention. 60 000 kvinnor har deltagit i studien. De fick redogöra för hur mycket de rörde på sig, och man följde kvinnorna i studien under drygt åtta år.

Forskarna framhåller att det är regelbundenhet som är nyckeln till att förebygga bröstcancer med motion. Risken att drabbas minskar 10 procent om du promenerar fyra timmar i veckan eller tränar hårt två timmar i veckan. Kvinnor som promenerar minst sju timmar i veckan löper 14 procent lägre risk, och mer intensiv träning (minst en timmes hård träning per dag) minskade risken för bröstcancer med 25 procent!

Man kan som vanligt när det gäller träning inte leva på gamla meriter. Studien visar att risken för cancer inte minskade hos de personer i studien som de senaste fyra åren hade varit mindre fysiskt aktiva jämfört med fem–nio år tidigare.

Orsaken till att bröstcancer uppstår har tyvärr inte forskarna klarlagt, men man tror att det beror på ett samspel mellan många olika faktorer. De riskfaktorer som utpekats är hormonbehandling och p-piller, men ärftlighet spelar stor roll också.

Även risken för andra cancerformer – som livmoders-, lung- och prostatacancer – minskar med regelbunden motion. Vissa cancerformer kan dessutom ha övervikt som riskfaktor, och de som motionerar aktivt är sällan överviktiga.

De riktlinjer som ges för tillräcklig mängd motion för att förebygga insjuknande i cancer är 30 min/dag för vuxna och 60 min/dag för barn och ungdomar. Det är enligt forskningen önskvärt att börja med motion som ung och fortsätta med det genom hela livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: