Just another WordPress.com weblog

Kunskapsdagarna i Ronneby tisdag 9/9, summerat av Pernilla Berghé. Föreläsare: Micke Darmell, författare till boken Uppkopplad eller avkopplad. Kontakt: darmell@gr8meetings.se, www.gr8meetings.se, 070-642 54 00.

Micke Darmell inleder med att berätta om hur han betedde sig när han fick sin första mobil med möjlighet att ta emot/skicka e-post. På tåget från Gävle till Stockholm, för att träffa en viktig kund, var täckningen bristfällig. Han försökte gång på gång ladda ner sina mail, och han blev mer och mer frustrerad. Väl i Stockholm rusade han in på hotellet, där han skulle träffa kunden, skickade iväg ett sms till kunden om att han vara några minuter sen, rusade in i hissen, och fortsatte försöka ladda ner sina mail. Han ville hinna svara på några åtminstone.

När han kom ut ur hissen med andan i halsen la någon en hand på hans axel. ”Är det stressigt nu Micke”. Det var den viktiga kunden. De hade stått sida vid sida både i hotellets lobby och i hissen, utan att Micke ens sett honom. Det blev ingen affär. Efter det bytte Micke tillbaka till en mobiltelefon utan möjlighet att kolla mailen.

Hur påverkas våra relationer när så många saker konkurrerar om vår uppmärksamhet? Färska undersökningar visar att föräldrar ägnar 70 min per dag åt sociala medier och 7 min åt sina barn.

Och hur blir det på arbetsplatsen när vi aldrig kommer ner i det ”flow” där vi presterar på topp, eftersom vi hela tiden blir avbrutna av telefon, sms och e-post? Micke berättar om ett företag där de har hade köpt in partyhattar till alla i personalen. När en person verkligen vill grotta ner sig i en arbetsuppgift utan att blir störd, så tar han/hon på sig partyhatten.

Micke rekommenderar rutiner för att kolla e-posten, som är en riktig tidstjuv. Alltid händer det någonting, och de flesta mail kräver ju också någon form av åtgärd. Man kan lätt sysselsätta sig en hel arbetsdag med e-posten. Mickes råd är att kolla e-posten på morgonen, efter lunch och innan hemgång – och stänga av den däremellan.

På hemmaplan kan man införa digitala frizoner, till exempel köket så att man kan prata med varandra utan distraktion när man äter, och tillsammans med barnen kan man införa speciella kvällar då man spelar sällskapsspel eller på annat sätt umgås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: