Just another WordPress.com weblog

God sömn är en gåva

Alla som någon gång haft sömnstörningar (insomnia) vet att man snabbt blir rätt så förvirrad. Det är som om hjärnan checkar ut, och det är väldigt obehagligt. Skillnaden mellan ”problem att somna” och sömnstörningar är diffus, och vi har alla olika behov av sömn. Men när brist på sömn påverkar hur du fungerar dagtid – förutom att du är trött och gäspar – så är det hög tid att göra något åt situationen.

Ny forskning från Uppsala Universitet visar att en enda natt utan sömn faktiskt ger symtom på hjärnskada. Ett 15-tal normalviktiga män deltog i undersökningen. I det ena fallet fick de hålla sig vakna hela natten, och i det andra fallet fick de sova åtta timmar.

Efter vakennatten hade de förhöjda nivåer av ämnen som normalt stiger vid akuta hjärnskador. Enligt forskarna indikerar resultaten på att sömnbrist kan öka förlusten av hjärnceller. En alternativ förklaring är att sömnbrist försämrar blodhjärnbarriärens funktion. Så sömn skyddar faktiskt hjärnan.

Jaha, inget nytt under solen. Varken för mig eller er antar jag. Men det är lättare sagt än gjort att somna ibland. Hur gärna man än vill och behöver så går det inte. Sömn är inte något man kan prestera, det är en icke-handling. När kroppen och hjärnan gått ner i varv tillräckligt mycket så ”släcks lyset” automatiskt.

En del människor kan köra fullt ös ända ner i sängen, och sen slockna som ett ljus inom fem minuter. Men de allra flesta av oss fungerar inte så. Vi behöver därför anstränga oss för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att somna.

Här är några några råd, som själv försöker leva efter:

  1. Inför rutiner som är likadana varje kväll. Då vet kroppen vad som är på gång.
  2. Undvik att träna för sent, för då blir du för pigg. Färdigtränad senast kl 20 har jag satt som stopptid.
  3. Ta inte långa sovmorgnar på helgen. Då blir det svårt att somna på kvällen, allra helst mellan söndag och måndag.
  4. Begränsa den eventuella tuppluren till 30 min. Då påverkas inte nattsömnen.
  5. Drick inte kaffe för sent. (Min stopptid för kaffe är kl 16.) Drick inte heller för många koppar kaffe under dagen för effekten av det uppiggande koffeinet kvarstår i kroppen upp till 16 timmar.
  6. Sista timmen innan läggdags är det inte lämpligt att aktivera sig med dator och mobil, för det håller hjärnan på helspänn. Hjärnan matas hela tiden med nya intryck, vilket gör den pigg och alert. Tv kan vara okej, om det inte är väldigt spännande eller upprörande på något annat sätt. Läsa en bok är ännu bättre, men den får inte vara för spännande. (I perioder läser jag aptråkig facklitteratur och bättre sömnpiller finns inte!)
  7. Träna gärna mindfulness strax innan du ska somna. Alternativt lyssna på lugn musik. Att spela samma musik varje kväll ger kroppen signaler om att det är dags att sova.
  8. Försök att inte jaga upp dig om du inte kan somna, då blir det bara värre. Tänk hellre ”okej, svårt att somna men det är skönt att ligga ner och vila”.
  9. Orostankar innan läggdags är vanligt, och det bästa sättet att mota dessa är att tänka ”jag ska inte tänka på det just nu, imorgon klockan sju när jag sitter i bilen ska jag tänka på det.” Detta kräver mycket träning, men det funkar om man är ihärdig. Det viktigaste är att du ger dig själv en tid och en plats då du får tänka på det som oroar dig. Då slipper problemet ”flagga” gång på gång.  Och efter en god natts sömn är problemen oftast inte så stora längre. Faktum är att det är väldigt effektivt att ”sova på saken”.
  10. Se till att sovrummet är svalt och att luften helst är ”oanvänd”. Att sitta framför datorn i sovrummet flera timmar under kvällen är direkt olämpligt, liksom att titta på tv i sovrummet. Då är luften förbrukad på syre. Vädra innan läggdags i så fall. Bädda rent ofta förhöjer också den positiva känslan. Det ska vara mysigt och skönt att krypa ner i sängen.

Källa: http://www.uu.se/forskning/forskningsnytt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: