Just another WordPress.com weblog

Varför ser en del människor ett glas som halvtomt och andra som halvfullt? Varför lyckas en del se något positivt i allt – även det som till synes är objektivt negativt. Till och med en olyckshändelse kan de uppleva som positiv, eftersom ”det kunde ha varit så mycket värre”.

Det finns en gammal klyscha: ”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det som är viktigast.” Vissa hummar och nickar, medan andra upplever det uttrycket som en spark i magen av hån. Hur ska man kunna hålla huvudet högt och ryggen rak när man har värk, är arbetslös, sjuk, har problem med sitt ex eller sina barn? Hur ska man orka? Hur ska man kunna?

Alla har vi olika bördor med oss i livets ryggsäck. Alla har vi olika nivåer för när ”det är nog”. Alla har vi utmärkande personlighetsdrag som påverkar vårt agerande – tålamod, envishet, naivitet, kort stubin, lat, tålig etc. Alla har vi olika förutsättningar att klara av livets påfrestningar. Det som är skitjobbigt för en person kan vara plättlätt för en annan person. Våra erfarenheter av tidigare kriser ger också olika handlingskraft. Man faktiskt få rutin på att hantera kriser av olika slag. Man kan vara problemfokuserad eller lösningsfokuserad.

Men en sak kan vi alla göra för att förbättra oddsen och sträva mot synsättet ”ett halvfullt glas”. Vi kan alla fokusera på det som är positivt – det som vi faktiskt har gjort, det som vi har klarat av, det som vi har tagit initiativ till, tillfället då vi öppnade upp vår famn eller sträckte ut en hand för att hjälpa någon annan.

Klappa dig på axeln, sträck på dig, öppna upp för fler sådana stunder att likt smultron trä på livets grässtrå.

En del summerar dagens positiva händelser innan de somnar, för att somna med ett leende på läpparna och en god känsla i magen. Själv tar jag en stilla stund på söndagen och tänker tillbaka på veckans höjdpunkter, och planerar för kommande veckas höjdpunkter.

Få saker kommer serverade på silverbricka, det mesta kräver lite planering. Men man ska ändå vara öppen för spontana infall, både från sig själv och andra.

Allt som ger energi räknas! Allt som får dig att småle, sträcka på dig stolt, känna dig nöjd 🙂 Sakta men säkert kommer ett sådant tankesätt att få dig att sälla dig till de positivas skara. Jag lovar.

Förra veckans höjdpunkter för mig var:

  • Mammavecka ihop med barnen. Alltid lika mysigt.
  • Två pass på gymmet, tre raska promenader. Heja!
  • Jag stod upp och jobbade hela veckan, hela dagarna. Wow!
  • Jag tränade mindfulness tre gånger. Lovely 🙂
  • Coachsamtal med världens bästa B. Alltid lika givande!
  • Biobesök med barnen (Hundraåringen). Kanonupplevelse för oss alla!
  • Heldags kompisbesök hemma hos oss för yngsta dottern. Vilken lycka!
  • Fikagäster hemma hos oss. Alltid lika roligt.
  • Söndagsmiddag hos barnens pappa. En trevlig tradition som vi har skapat ihop.

Nu ser jag fram emot ännu en lika bra och positiv vecka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: