Just another WordPress.com weblog

Lite förkylt just nu

Jag har en förkylning som ligger på lurpass. Det svider i hals och näsa och värker lite lätt i öronen och skallen. Jag avstår därför från träning just nu och kurerar mig med enchinacea i brustablett och hoppas att det ska hjälpa. Det brukar hjälpa.

Enchinacea framställs av blomblad från röd solhatt och används som verksam ingrediens i många naturläkemedel mot förkylning. Den medicinska effekten är lite omstridd – en del studier visar på effekt, medan andra visar ett den troligen saknar medicinsk effekt.

Enligt en artikel på doktorn.com visar kliniska studier att flera mätvärden i immunsystemet förbättras när man äter eller dricker enchinacea. Det finns en svensk studie med 120 patienter som antingen fick enchinacea eller placebo.

Resultatet av studien blev följande:

  • 40 procent av de som fick enchinacea utvecklade en ”full förkylning” medan 60 procent av placebogruppen gjorde detsamma.
  • De som fick ”full förkylning” och tog enchinacea återhämtade sig på fyra dagar, men för placebogruppen tog det åtta dagar.
  • De som fick en ”lätt förkylning” och tog enchinacea återhämtade sig samma dag, medan det för placebogruppen tog fyra dagar.

En annan studie, som var så kallad ”dubbelblind” med 108 personer under åtta veckor, visade att enchinacea i förebyggande syfte hade effekt. I enchinaceagruppen höll sig 35 procent friska, jämfört med 26 procent i placebogruppen. De som hade sämst immunförsvar hade störst nytta av enchinacea enligt studien. Enligt artikeln (se nedan) kan det vara bra att tänka på det när man har sänkt immunförsvar av faktorer som stress och sömnbrist, eller har andra pågående infektioner.

Läs hela artikeln: http://www.doktorn.com/artikel/undvik-förkylning-med-echinacea-röd-solhatt

Min personliga erfarenhet är att ”lätta förkylningar” kan komma av sig med hjälp av enchinacea, och ”svårare förkylningar” går över snabbare. OBS: Om man är allergisk mot korgblommiga växter (prästkrage, gråbo, röd solhatt eller maskros) så ska man undvika att använda echinacea.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: