Just another WordPress.com weblog

Förr om åren trodde jag att när man svettades mycket under träning så berodde det på att jag var otränad. Fel, fel, fel. Det är tvärtom. Ju mer vältränad du är, desto mer svettas du. Det förstod jag när ledarna på gymmets pass svettades floder, trots att de knappt verkade andfådda.

Syftet med svettningen är att kyla kroppen. Ju längre tid och ju intensivare du tränar desto mer behöver du svettas för att kyla ned dig. Men hur mycket vi svettas är individuellt, så det går inte att jämföra två personers svettmängd på vem som är mest vältränad. Däremot kan man på sig själv märka en skillnad, på hur mycket man svettades tidigare vid träning och hur mycket man svettas nu.

När man svettas så rensas det samtidigt ut slagg och gifter från kroppen. Enda nackdelen jag kan komma på är att man snabbt blir kall när man slutat träna, så det gäller att byta om snabbt. Jag behöver också buff eller hårband för att inte svetten ska rinna ner i ögonen, och funktionsmaterial i tröjor för att inte stänga inne svetten. Plus att de torkar snabbare om man inte får tillfälle att byta kläder snabbt efter träningen.

Jo, en nackdel till finns. Jag svettas i andra sammanhang också jättelätt, så fort pulsen höjs det minsta lilla. På lunchpromenaden till exempel, och då har jag ju inget ombyte med mig. Funderar dock att byta till sport-bh och annan tröja för det känns inte fräscht att jobba vidare i svettblöta kläder, även om det inte luktar illa.

När jag städar blir jag sjöblöt också. Visserligen positivt eftersom jag numer orkar städa mycket längre och intensivare, men jag måste byta kläder efteråt. Jag får nog införa hårband också, för det är obehagligt och ofräscht när svetten rinner ner i ögonen eller droppar på golvet.

Kommentarer till: "Svettas jättemycket – även när jag städar" (2)

  1. Jag städar alltid i underkläder hemma för huwa va svettig man blir! 🙂
    Men du kanske städar på jobbet? Då kan bli lite dumt kanske?

    • Haha, ja det vore ju en syn 🙂 Nej, det är städa hemma det handlar om. Kanske vore en idé att städa i underkläderna 🙂 Men svetten som droppar på golvet känns lite ofräsch så hårband får det nog bli framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: