Just another WordPress.com weblog

Hjärnans viktiga kemi

För att boosta mig själv lite extra angående socker- och mjölförbudet så började jag läsa boken Slut på sockersuget av Kathleen des Maison i går kväll. (Jag har skrivit om boken tidigare, sök på Kathleen.)

Om jag har någon viktbibel så det nog just den boken. Den börjar bli gammal och gulnad, men jag läser den ofta, och alltid med behållning. Inte från pärm till pärm, men olika avsnitt som jag behöver repetera.

Vitt mjöl, socker och stärkelse (= snabba kolhydrater) i olika former ger oss blodsockersvängningar, som påverkar humör och ork negativt. När blodsockret sjunker skriker hjärnan efter mer snabba kolhydrater. När vi sedan äter snabba kolhydrater skjuter blodsockret i höjden, för att sedan störtdyka efter några få timmar och då skriker hjärnan efter mer snabba kolhydrater.

Problemet är att det krävs mer och mer för att uppnå samma effekt, precis som för vilken drog som helst. Två rader choklad räcker plötsligt inte längre för att må bra.

DET ENDA SÄTTET ATT KOMMA TILLRÄTTA MED DESSA BLODSOCKERSVÄNGNINGAR ÄR ATT UNDVIKA SNABBA KOLHYDRATER OCH I STÄLLET ÄTA LÅNGSAMMA KOLHYDRATER.

Exempel på långsamma kolhydrater är grönsaker och grovt bröd som innehåller hela korn. Annan bra kolhydratmat är havregryn (gröt, müsli), och frukt. Men undvik juice, och ät i stället en apelsin eller ett äpple eftersom du då får i dig mycket fruktfibrer samtidigt. Ju större ”hela bitar”, desto längre nedbrytning och desto långsammare matsmältning.

Det är inte bara blodsockret som är viktigt för humör och ork. Hjärnans kemi påverkas också av vad vi äter – och inte äter – och om vi rör på oss eller inte. Två viktiga ämnen är serotonin och betaendorfin.

Kortfattat kan sägas att serotonin påverkar vår impulskontroll och vårt humör, och betaendorfin ger kroppen smärtlindring – både fysiskt och psykiskt.

Ett exempel är när vi springer. Då gör det mest ont i början. Sen börjar kroppen pumpa ut betaendorfin – och då minskar smärtan. Samtidigt blir vi lugna och tillfreds – och stora problem är plötsligt inte lika stora längre.

Kommentarer till: "Hjärnans viktiga kemi" (1)

  1. Så sant! Så mycket klokskap! Gröt är bäst!! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: