Just another WordPress.com weblog

Livet består av en massa plus och minus. Hela tiden går man en balansgång mellan för mycket och för lite. För det mesta känns livet som en berg-och-dalbana, ibland är allt så kul att man asgarvar och ibland pirrar det i magen av obehag. Problemen uppstår när det blir för tvära kast mellan toppar och dalar, för då blir man förr eller senare bokstavligt talat åksjuk. Samma sak om livet består av för lite, då kan man bli håglös och apatisk.

När det blir för mycket en tid, och man inte ens har tid att reflektera över allt man gör, så är det dags att dra i handbromsen och gå back to basic. Inte ens sånt som är roligt känns då bra att göra, så det är lika bra att rensa rejält i kalendern. Ring och avboka, stryk i din kalender, och ge dig själv tid för återhämtning.

En psykolog som heter Abraham Maslow presenterade redan år 1943 sin teori Maslows behovshierarki. Enligt teorin har alla människor behov i fem nivåer och behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål kan uppnås.

Maslow själv definierade behoven i en sorts successiv hierarki, men inte i någon tydlig trappa. Han ansåg att flera behov finns samtidigt, men att individen prioriterar något av dem. Maslows behovstrappa har senare uttolkare av hans teori skapat för att göra modellen ännu tydligare. Vissa behov måste helt enkelt uppfyllas innan man kan kliva upp på nästa trappsteg.

De allra flesta av oss brukar trampa upp och ner på steg 4 och 5. Men ibland slarvar man kanske med första steget och då känns det inte varken bekvämt eller speciellt kul att försöka hålla sig kvar på översta trappsteget. Förutsättningarna är inte de rätta helt enkelt.

Själv kallar jag det back to basic. Så den här veckan prioriterar jag mina kroppsliga behov. Lunchpromenader varje dag, springa tisdag och torsdag kväll, planera maten, äta regelbundet och inte för mycket, vila, reflektera, och gå och lägga mig tidigt.

Annonser

Kommentarer till: "Maslows behovstrappa och back to basic" (4)

 1. Du har så rätt. De basala behoven är verkligen viktiga att tillgodose. Ofta tar man dem nog för givet, tills man får problem med dem, som svårt att sova, eller nåt.
  Passa på att njuta av din ”back to basics”-paus. 🙂 Det är du verkligen värd.

  Kram, Anna

 2. Så sant och viktigt samtidigt så lätt att glömma bort. Hoppas du får en bra basvecka.

 3. Jag vet inte. Jag tycker det är svårt det där.
  Själv känner jag att 3 och 4 är mycket viktiga. Klar man inte klarar sig utan sömn, men ibland kan det kännas som att de andra blir ännu viktigare då tycker jag. Anyway, jag tror det är bra att sänka kraven om man kan, absolut. Jag har ju inte heller testat att bara försöka tillgodose de första två

  • Visst är 3 och 4 viktiga! Men uppfyller man inte behoven i steg 1 och 2 kan man inte tillgodogöra sig dem. Sova dåligt eller för lite ibland är ingen fara, men har man allvarliga sömnstörningar och problem att äta pga stress funkar ingenting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: